Visie
Visie op een leven lang leren
Als ik kijk naar de toekomst, denk ik dat de zorg slimmer gepland moet worden en dat de mensen zelfredzamer moeten worden. Uit onderzoek is gebleken dat er in 2040 meer 65-jarige zijn met complexe zorgvragen (Baadoudi et al., 2023). Daarbij komt kijken dat er schaarste zal ontstaan in de beschikbare middelen en de beschikbare zorgverleners. Dit bij elkaar zorgt voor een grote uitdaging in de toekomst van het verpleegkundig beroep. Mijn mening is dat de tijd die wij hebben als verpleegkundige bewuster moet worden ingedeeld en dat dit samen moet gaan met het gebruik van nieuwe technologie. De V&VN heeft hier een beleidsplan over geschreven (Botma et al., 2022). In dit beleidsplan wordt de nadruk gelegd op het overdragen van nieuwe kennis over zorg- en informatietechnologie, kennis vergroten over systemen en zorgprocessen en het standaardiseren van zorg- en informatietechnologie. Ik ben er ook van overtuigd dat er meer gebruik gemaakt moet gaan worden van technologie. Straks kan de zorgverlener niet alles in één keer op zijn of haar bord krijgen en moet er slimmer omgegaan worden met tijd. Door dan gebruik te maken van technologie blijft de zorgvrager ook nog eens zelfredzaam en heeft de zorgverlener meer tijd over voor andere werkzaamheden, omdat zij geschoold zijn in het slim gebruik van technologie.
Ik vind het fijn en leuk om veel kennis te hebben en ik vind het binnen mijn beroep zeer belangrijk dat ik geschoold blijf. Mijn visie op een leven lang leren wijkt hier niet van af en sluit dus goed aan bij het vak lang leven leren. Ik vind dat de verpleegkundige van nu en van de toekomst zeer flexibel moeten zijn en daarbij dus genoeg kennis moeten hebben, om flexibel te kunnen zijn. Zeker in de wereld van nu, waar alles snel veranderd. Kennis komt door ervaring maar ook zeker door scholing. Ik las een artikel over Aritficial Intelligence(AI). De afgelopen tijd heeft dit zijn weg gevonden in de maatschappij maar ook in de zorg. Op het moment wordt AI al gebruikt om de behandeling te personaliseren en biedt AI een mogelijkheid om de gezondheid van de zorgvrager te monitoren (Dave & Patel, 2023). Dit leidt tot een gerichtere behandeling. Ook kan AI worden ingezet voor online trainingen en kan het bijdrage aan kwaliteit van zorg. Om eerlijk te zijn weet ik nog niet veel van AI. Nu ik zo lees dat AI een belangrijke rol gaat spelen in de behandeling van zorgvragen, vind ik dat hierover geschoold moet worden. 50 jaar geleden was de zorg heel anders maar door ontwikkelingen zoals AI is het des te belangrijker om mee te gaan met de ontwikkelingen en hierover geschoold te worden. Dit is een voorbeeld van het belang om te blijven leren. Mee gaan met de tijd en daardoor de kwaliteit hoog houden. In de BN2020 staat ook beschreven dat de verpleegkundige de kwaliteit bevorderd en daarbij rekening houdt met vernieuwingen in de zorg zoals zorgtechnologie (Lambregts et al., 2016). In de BN 2020 staat ook beschreven dat wij bijdrage aan signaleren van ontbrekingen en bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe technologie. Het stukje verpleegkundig leiderschap komt hier ook weer bij kijken. Wij moeten ons daar hard voor maken en in verdiepen om het beroep up-to-date te houden in een wereld die snel veranderd.
Een belangrijke ontwikkeling die aansluit bij mijn visie is het opkomende verpleegkundig leiderschap. Als ik terug kijk in het verleden, kreeg vaak de verpleegkundige opdracht van de arts en moest dit opgevolgd worden. Ikzelf heb hier altijd moeite mee gehad. Ik bepaal liever zelf wat ik doe en ben bereid mijn mening te geven als ik er anders over denk. Verpleegkunde is een vak op zich en verdiend naar mijn mening meer aanzien en leiderschap. In de BN2030 wordt uitgelegd welke competenties te maken hebben met het ontwikkelen van leiderschap (Bouwes et al., 2023). Ontwikkeling op basis van persoonlijk, professioneel en positionering en zeggenschap binnen een organisatie spelen hierbij een belangrijke rol. Om dit te verwezenlijken is het ontwikkelen van de zorgverlener als mens en professional heel belangrijk. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat de HBO-Verpleegkundige een grotere rol moet gaan spelen binnen de zorg. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2022) naar de werkdruk en werktevredenheid is gebleken dat de helft van de zorgverleners de werkdruk te hoog ervaren. Zij geven hierbij aan dat de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de manier van werken, niet voldoende is om te kunnen werken aan de werkdruk. Wat er uit de BN2030 is gebleken en hier ook weer wordt benadrukt is het voordelig om de HBO-Verpleegkundige meer zeggenschap te geven. Zo kan er o.a. gewerkt worden aan de werkdruk en wordt het beroep ook aantrekkelijker!
