Interne workshops
Verslaving

In de workshop verslaving wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten die aan bod komen bij een verslaving. Tijdens deze workshop ging het over GHB gebruik. Aan de hand van de documentaire "Tygo in de GHB" is er uitleg gegeven over de gevaren van drugs, de biologische werking van een verslaving en hebben wij een behandelplan moeten schrijven voor een meneer uit bovenstaande serie. Ik heb voor deze workshop gekozen, omdat verslaving mij erg boeit. Ik zie mijzelf later in de GGZ werken en daar krijg je veel met verslaving te maken. Niet alleen in de GGZ maar ook in de thuiszorg waar ik nu stage loop heb je ermee te maken. Ik vond het dus heel handig om mijn kennis over verslaving te vergroten, omdat je er veel mee in aanraking komt. Niet alleen nu is het hebben van deze kennis belangrijk maar ook later als verpleegkundige is het hebben van deze achtergrond kennis belangrijk in het nemen van verpleegkundig leiderschap.
Het hebben van deze kennis draagt voor mij bij aan zelfverzekerdheid. Door deze kennis te hebben, weet ik waar ik het over heb. Hierdoor ben ik zekerder van mijn zaak en draagt dit bij aan mijn zelfverzekerdheid. Iets waarin ik mij nog zeker kan ontwikkelen vanuit de SWOT-analyse. Hieraan werken draagt bij aan het ontwikkelen van ik als professional. Ik vind namelijk dat een professional zelfverzekerd moet zijn in zijn of haar vak!
Agressie training

Agressie in de zorg lijkt steeds vaker voor te komen. Niet alleen op plekken waar je het zou verwachten zoals in de GGZ maar ook steeds meer in het ziekenhuis of verpleegtehuizen. Ik heb deze workshop gekozen uit eigen interesse en professionele ontwikkeling. Ik zie mijzelf namelijk in de GGZ werken en aangezien hier wel eens sprake is van agressie vond ik het een fijn idee om mij hierover te bekwamen.
Soms kunnen mensen er niks aan doen maar vaak gebeurt het ook bewust. Tijdens deze workshop hebben we het gehad over de reactie die bij jouw opkomt op het moment dat iemand boos of agressief wordt. Ook hebben we handige tips gekregen over gesprekstechnieken en handelingen die niet schadelijk zijn maar wel helpen jezelf uit een onveilige situatie te krijgen. Omdat er ook veel agressie is in de zorg en ik daar nog niet zelfverzekerd in ben heb ik hierdoor ook gekozen voor deze workshop. Onzekerheid kwam ook naar boven in mijn SWOT-analyse. Deze workshop helpt bij mijn professionele ontwikkeling. Op moment dat ik daar moet staan kan ik nu op een professionele manier de situatie behandelen en stap ik niet uit onzekerheid terug. Dit komt namelijk niet overeen met mijn visie over de verpleegkundige van de toekomst. De verpleegkundige van de toekomst met meer verantwoordelijkheid en zeggenschap kunnen dragen.
Zoals boven benoemt komt agressie steeds vaker voor. Ik vind het daarom des te belangrijker om mijzelf hierin te scholen en mee te gaan met de ontwikkelingen van deze tijd. Het blijven ontwikkelen is voor mij onderdeel van verpleegkundig leiderschap, omdat dit vak meebeweegt met de maatschappij.
Coachen

In deze periode van de opleiding krijg je veel te maken met coaching. Van bijvoorbeeld een werkbegeleider of regiedocent. Als HBO-Verpleegkundige wordt er ook van je verwacht dat je deze rol kunt aannemen. Ikzelf vind coachen erg leuk en doe dit dan ook bij mijn sportvereniging. Coachen langs de lijn is niet hetzelfde als in het verpleegkundig beroep. Ik heb daarom ervoor gekozen om deze workshop te kiezen. Ik heb geleerd hoe ik gesprektechnieken kan inzetten om iemand te coachen. Ook heb ik daarbij geleerd waar je rekening mee moeten houden of wat je absoluut niet moet doen. Dat ik nu handvaten heb om iemand te coachen kan ik goed gebruiken in de toekomst. Ik ben geneigd alles zelf te willen doen maar door collega's te coachen, werk ik hierdoor aan mijn zwakke punten en leer ik hiermee omgaan. Dit is ook voordelig als ik straks verpleegkundig leiderschap wil tonen. Door juist mijn collega's te coachen zorg ik voor goede kwaliteit van zorg, i.p.v. dat ik alles zelf ga doen en mijn collega's hier niks van leren. Ook als professional is het belangrijk om de zorgvrager te coachen in zijn behandeling. Zeker binnen de GGZ kan ik hier later goed gebruik van maken.